Procedura de contestare a actelor administrativ fiscale. Conform prevederilor Codului de procedură fiscală, orice persoană care consideră că a fost încălcată în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal are dreptul să depună o contestație. Atât baza de impozitare, cât și creanța fiscală stabilite prin decizie de impunere pot fi contestate.

CADRUL NORMATIV APLICABIL PENTRU CONTESTAREA ACTELOR ADMINISTRATIV FISCALE

De la data de 1 ianuarie 2016, au fost implementate instrucţiunile pentru aplicarea titlului VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, conform prevederilor Ordinului ANAF nr. 3741/2015. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015.

TERMENUL DE DEPUNERE A CONTESTAŢIEI ÎMPOTRIVA ACTELOR ADMINISTRATIV FISCALE

Conform Ordinului ANAF nr. 3741/2015 și articolului 270 din Codul de procedură fiscală, orice contestație trebuie depusă în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, cu excepția cazului în care actul administrativ fiscal atacat nu conține una dintre următoarele informații: 1.Posibilitatea de a fi contestat; 2.Termenul de depunere a contestației; 3.Organul fiscal la care se depune contestația. În aceste cazuri, contestația poate fi depusă în termen de 3 luni de la data comunicării actului administrativ fiscal.

În cazul în care contestația nu este depusă la organul fiscal emitent, acesta va transmite contestația organului fiscal emitent al actului administrativ fiscal contestat, în termen de maximum 5 zile de la primire.

În ceea ce privește termenele de depunere, există patru situații diferite în care se poate regăsi un contribuabil:

  • Termenul de depunere a contestației se calculează pe zile lucrătoare, cu excepția cazului în care legea prevede altfel. Ziua când începe și ziua când se încheie termenul nu sunt incluse în calcul. De exemplu, dacă actul administrativ fiscal este comunicat în data de 29 iunie, termenul de 45 de zile începe să curgă din data de 30 iunie și se încheie în data de 13 august, astfel încât ultima zi de depunere a contestației este 14 august.
  • Termenul care se încheie într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârșitul primei zile lucrătoare următoare. De exemplu, dacă data de 30 iulie prezentată în exemplul anterior este într-o zi de sâmbătă, ultima zi de depunere a contestației este luni, 1 august.
  • Termenul de 3 luni prevăzut la articolul 270 alineatul (4) din Codul de procedură fiscală se încheie în ziua lunii corespunzătoare zilei de plecare. De exemplu, dacă actul administrativ fiscal este comunicat în data de 15 ianuarie, termenul de 3 luni se încheie în data de 15 aprilie, astfel încât ultima zi de depunere a contestației este 15 aprilie.
  • Termenul care începe în data de 29, 30 sau 31 a lunii și se încheie într-o lună care nu are o zi similară se consideră împlinit în ultima zi a lunii respective. De exemplu, dacă actul administrativ fiscal este comunicat în data de 30 noiembrie, termenul de 3 luni se încheie în ultima zi a lunii februarie, respectiv 28 sau 29 februarie, reprezentând ultima zi de depunere a contestației.

În cazul în care contestatorul își majorează pretențiile, dispozițiile privind termenul de depunere a contestației se aplică corespunzător pentru diferențele contestate suplimentar.

Contestația trebuie depusă la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal contestat, iar la primirea contestației, organul emitent al actului administrativ fiscal va întocmi dosarul contestației, precum și referatul cu propuneri de soluționare.

Dosarul contestației trebuie să cuprindă: contestația în original, semnată de persoana îndreptățită, împuternicirea avocațială/procură/mandat în original sau în copie legalizată, după caz, actul prin care se desemnează administratorul special/administratorul judiciar/lichidatorul, copie a actului administrativ fiscal atacat și anexele acestuia, dovada comunicării actului administrativ fiscal atacat, copii ale documentelor ce au legătură cu cauza supusă soluționării, documentele depuse de contestator și sesizarea penală în copie, dacă este cazul.

În cazul în care contestația este depusă direct la organul competent de soluționare, acesta va transmite contestația organului emitent al actului atacat, în vederea constituirii dosarului contestației, a verificării condițiilor procedurale, precum și a întocmirii referatului cu propuneri de soluționare.

Codul de procedură fiscală și Ordinul ANAF nr. 3741/2015 reglementează procedura de contestare a actelor administrative fiscale și asigură respectarea termenelor legale și a condițiilor procedurale necesare soluționării contestațiilor.

RETRAGEREA CONTESTAŢIEI ÎMPOTRIVA ACTELOR ADMINISTRATIV FISCALE

După depunerea unei contestaţii, orice contribuabil are dreptul de a o retrage în orice moment până la soluţionarea acesteia. Prin retragerea contestaţiei nu se pierde dreptul de a depune o nouă contestaţie, atât timp cât este respectat termenul general de depunere a acesteia. Contestaţia poate fi retrasă în tot sau în parte, iar în cazul în care cererea de retragere se referă doar la anumite capete de cerere din contestaţia iniţială, acest lucru va fi menţionat în decizia emisă în soluţionarea cauzei. Contestaţia şi cererea de retragere parţială vor fi conexate, pentru o mai bună soluţionare a cauzei.

Cererea de retragere trebuie să fie semnată de contestator sau de împuternicit, cu îndeplinirea aceloraşi condiţii de formă prevăzute la formularea şi depunerea contestaţiei. Dovada calităţii de împuternicit se face potrivit legii. În cazul în care contestatorul se află în procedură de insolvenţă/ reorganizare/ faliment/ lichidare, cererea de retragere a contestaţiei va fi semnată de administratorul special/administratorul judiciar sau de lichidator, după caz.

Articolul 271 din Codul de procedură fiscală şi punctul 4 din Ordinul ANAF nr. 3741/2015 reglementează procedura de retragere a contestaţiei şi asigură respectarea condiţiilor procedurale necesare retragerii acesteia.

 TERMENUL DE CONTESTARE A ACTELOR PRIN CARE SE ÎNCEPE EXECUTAREA SILITĂ

În cazul actelor administrative fiscale care încep executarea silită a contribuabilului, termenul de depunere a contestației este de 15 zile de la comunicarea actului administrativ fiscal. Contestatia împotriva executării silite trebuie să fie depusă la instanța de contencios administrativ competentă.

Este important de menționat că o contestaţie prost argumentată poate fi respinsă dacă este:

  • Neîntemeiată, în situația în care argumentele de fapt și de drept prezentate în susținerea contestației nu sunt de natură să modifice cele dispuse prin actul administrativ fiscal atacat.
  • Nemotivată, în situația în care contestatorul nu prezintă argumente de fapt și de drept în susținerea contestației.
  • Fără obiect, în situația în care sumele și măsurile contestate nu au fost stabilite prin actul administrativ fiscal atacat.
  • Inadmisibilă, în situația contestării deciziilor de impunere emise în temeiul deciziei referitoare la baza de impunere, având în vedere prevederile art. 268 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, precum și în situația contestării de sine stătătoare a Raportului de inspecție fiscală sau a Procesului-verbal emis de organele fiscale sau vamale. Această soluție o pronunță organul fiscal emitent al actului atacat.

De asemenea, o contestaţie poate fi respinsă dacă nu a fost depusă la termen, în situația în care aceasta a fost depusă peste termenul prevăzut de lege, precum și în următoarele situații:

  • A fost depusă de o persoană lipsită de calitatea de a contesta, în situația în care aceasta este formulată de o persoană fizică sau juridică lipsită de calitate procesuală.
  • A fost depusă de o persoană lipsită de capacitate de exercițiu, potrivit legii.
  • Este lipsită de interes, în situația în care contestatorul nu demonstrează că a fost lezat în dreptul sau în interesul său legitim.

Este important să se ţină cont de aceste situații pentru a evita respingerea contestației. Articolele relevante sunt: art. 213 alin. (14), art. 261, art. 268 alin (6) din Codul de procedură fiscală și pct. 12 din Ordinul ANAF 3741/2015.

FORMA ŞI CONŢINUTUL CONTESTAŢIEI ÎMPOTRIVA ACTELOR ADMINISTRATIV FISCALE

Contestația trebuie depusă la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal atacat și nu este supusă taxelor extrajudiciare de timbru. Aceasta trebuie să fie formulată în scris și să cuprindă următoarele informații:

  • Datele de identificare a contestatorului;
  • Obiectul contestației;
  • Motivele de fapt și de drept;
  • Dovezile pe care se întemeiază;
  • Semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia, precum și o dovadă a calității de împuternicit al contestatorului, persoană fizică sau juridică.

În cazul în care contestația nu îndeplinește cerințele menționate mai sus, organele de soluționare au dreptul să solicite contestatorului, prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire, ca în 5 zile de la comunicare să îndeplinească cerințele respective. În caz contrar, contestația este respinsă.

TERMENUL LEGAL DE RĂSPUNS LA CONTESTAŢIE

Termenul de soluționare a contestațiilor poate fi prelungit în anumite circumstanțe, iar contestatorul trebuie să fie informat în consecință. Astfel, termenul general de soluționare a unei contestații este de 45 de zile de la înregistrarea cererii, dar poate fi prelungit în cazul în care se solicită probe suplimentare sau se efectuează o inspecție fiscală.

Dacă sunt necesare probe suplimentare, termenul se prelungește cu perioada cuprinsă între data solicitării probei și data obținerii acesteia, în funcție de sursa acesteia. Dacă sunt solicitate probe suplimentare de la contribuabil, termenul se prelungește cu maximum 2 luni, iar dacă sunt solicitate de la autorități sau instituții publice sau de la terțe persoane din România, termenul se prelungește cu maximum 3 luni. În cazul în care sunt solicitate probe suplimentare de la autorități fiscale din alte state, termenul se prelungește cu maximum 6 luni conform legii.

În cazul în care soluționarea cererii necesită efectuarea inspecției fiscale, termenul de soluționare este de cel mult 90 de zile de la înregistrarea cererii. În acest caz, contribuabilul este notificat cu privire la termenul de soluționare aplicabil în termen de 5 zile de la finalizarea analizei de risc. Inspectia fiscala pentru solutionarea cererii poate fi suspendata conform art. 127, iar in acest caz, perioadele in care inspectia este suspendata nu sunt incluse in calculul termenului de 90 de zile.

Este important de menționat că organul fiscal are obligația să informeze contribuabilul în cazul prelungirii termenului de soluționare a cererii, iar perioadele de prelungire nu pot depăși limitele prevăzute de lege. De asemenea, contribuabilul poate solicita prelungirea termenului de soluționare, dacă este necesar. Art. 276, alin (7) și art. 77 din Codul de Procedură Fiscală reglementează aceste aspecte legate de termenele de soluționare a contestațiilor.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Procedura de contestare a actelor administrativ fiscale: Ce este?

Procedura de contestare a actelor administrativ fiscale este un proces prin care persoanele pot contesta acte administrative fiscale emise împotriva lor. Conform Codului de procedură fiscală, există dreptul de a depune contestație dacă o persoană consideră că i-au fost încălcate drepturile.

Cum se aplică procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

Pentru aplicarea procedurii de contestare a actelor administrativ fiscale, este necesar să se urmeze instrucțiunile din titlul VIII al Legii nr. 207/2015, precum și prevederile Ordinului ANAF nr. 3741/2015. Acestea reglementează condițiile și termenele pentru depunerea contestațiilor.

Care este termenul de depunere pentru procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

Termenul standard pentru depunerea unei contestații împotriva actelor administrativ fiscale este de 45 de zile de la data comunicării actului. În cazuri speciale, unde actul administrativ fiscal nu include informații esențiale, termenul este de 3 luni.

Cum se calculează termenul de depunere în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

Termenul de depunere în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale se calculează pe zile lucrătoare. Ziua începerii și ziua încheierii termenului nu sunt incluse. Termenul se prelungește dacă se încheie într-o zi de sărbătoare legală sau în caz de suspendare a serviciului.

Ce se întâmplă dacă contestația este depusă la un organ fiscal necorespunzător?

Dacă contestația este depusă la un organ fiscal necorespunzător în cadrul procedurii de contestare a actelor administrativ fiscale, acesta va transmite contestația organului fiscal emitent al actului contestat în maximum 5 zile de la primire.

Care sunt elementele esențiale ale dosarului contestației în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

Dosarul contestației în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale trebuie să includă: contestația originală, împuternicirea avocațială, copia actului fiscal atacat și anexele sale, dovada comunicării actului atacat și documentele relevante cauzei.

Cum se procedează cu retragerea unei contestații în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

În procedura de contestare a actelor administrativ fiscale, contribuabilul poate retrage contestația în orice moment până la soluționarea acesteia. Retragerea se poate face total sau parțial, iar cererea de retragere trebuie să fie semnată de contestator sau împuternicitul acestuia.

Ce se întâmplă dacă o contestație este respinsă în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

O contestație poate fi respinsă în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale din diverse motive, inclusiv neîntemeiere, lipsa de motivare, lipsa obiectului, sau inadmisibilitate. Este crucial ca contestația să fie bine argumentată și depusă la termen.

Care sunt cerințele de formă pentru o contestație în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

Pentru o contestație în cadrul procedurii de contestare a actelor administrativ fiscale, trebuie să fie formulată în scris, să conțină datele de identificare ale contestatorului, obiectul, motivele și dovezi, precum și semnătura contestatorului sau a împuternicitului.

Care este termenul legal de răspuns la o contestație în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale?

Termenul general de răspuns la o contestație în procedura de contestare a actelor administrativ fiscale este de 45 de zile, dar poate fi prelungit în anumite circumstanțe, precum necesitatea de probe suplimentare sau efectuarea unei inspecții fiscale.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Programează o întâlnire cu un avocat

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.