Negocierea contractului reprezintă o artă în sine, care implică formarea unui consens între părțile implicate privind elementele esențiale ale acestuia. Negocierea nu exclude posibilitatea ca anumite elemente mai puțin importante să fie lăsate deoparte, urmând a fi stabilite ulterior sau delegate altei persoane. Ceea ce contează cel mai mult în negocierea contractului este ca părțile să ajungă la o înțelegere asupra aspectelor cheie.

Completarea contractului în urma negocierii

Se poate întâmpla ca, după semnarea contractului, părțile să nu ajungă la o înțelegere asupra elementelor secundare sau ca persoana căreia i-a fost încredințată decizia să nu reușească să o ia. În astfel de situații, instanța poate interveni pentru a completa contractul. Ea va ține cont de natura contractului și de intenția părților (art. 1182 alin. 3 C. civ.) în procesul de negociere a contractului.

Buna credință

Orice parte implicată în negocierea contractului este obligată să respecte principiul bunei-credințe. De exemplu, acțiunile părții care inițiază sau continuă negocierile fără o intenție reală de a încheia contractul contravine acestei norme. De asemenea, partea care inițiază, continuă sau întrerupe negocierile în mod contrar bunei-credințe poate fi considerată responsabilă pentru prejudiciul cauzat celeilalte părți (art. 1183 alin. 1-4 C. civ.).

Confidențialitatea în procesul de negociere a contractului

Informațiile confidențiale comunicate în timpul negocierilor contractului nu pot fi dezvăluite sau folosite în interes propriu de către cealaltă parte (art. 1184 C. civ.). Protejarea confidențialității este un aspect esențial al procesului de negociere a contractului și trebuie respectat cu strictețe de toți participanții.

Concluzie

Negocierea contractului implică mult mai mult decât o simplă conversație. Este crucial să se ajungă la un acord asupra elementelor esențiale, să se respecte principiul bunei-credințe și confidențialitatea. Toate aceste aspecte contribuie la un proces de negociere a contractului eficient și echitabil.

FAQs

Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord asupra elementelor secundare în timpul negocierii contractului?

  • Dacă părțile nu ajung la un acord asupra elementelor secundare, instanța poate interveni pentru a completa contractul.

Ce înseamnă respectarea bunei-credințe în cadrul negocierii contractului?

  • Respectarea bunei-credințe înseamnă a negocia cu intenția reală de a încheia contractul și de a nu prejudicia cealaltă parte.

Ce se întâmplă dacă informațiile confidențiale sunt dezvăluite în timpul negocierii contractului?

  • Dacă o parte dezvăluie informații confidențiale, poate fi considerată responsabilă pentru prejudiciul cauzat celeilalte părți.

Care sunt elementele esențiale în cadrul negocierii contractului?

  • Elementele esențiale în cadrul negocierii contractului sunt acele puncte asupra cărora ambele părți trebuie să se înțeleagă pentru a încheia contractul.

Este posibil ca o terță persoană să fie implicată în negocierea contractului?

  • Da, părțile pot delega unele decizii privind elementele secundare unei terțe persoane.

    Răzvan Petrea – avocat Timișoara

    Programează o întâlnire cu un avocat

    Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.