Mandatul fără reprezentare este definit de Codul civil în vigoare ca fiind un contract în temeiul căruia o parte, cunoscută sub denumirea de mandatar, încheie acte juridice în nume propriu, dar pe seama celeilalte părți, numită mandant. Acest contract implică și asumarea de către mandatar a obligațiilor care decurg din aceste acte, chiar și atunci când terții au cunoștință despre mandat. În esență, mandatarul acționează în nume propriu, dar cu efecte asupra patrimoniului mandantului.

Efectele contractului de mandat fără reprezentare

În cadrul acestui contract, adică între mandant și mandatar, efectele sunt similare cu cele ale mandatului cu reprezentare. Terțul cu care mandatarul a încheiat actul juridic nu are raporturi juridice cu mandantul, ci numai cu mandatarul însuși. Ca urmare, terțul nu poate urmări mandantul în ceea ce privește exercitarea drepturilor sale contractuale, ci doar pe mandatarul cu care a încheiat actul. Totodată, mandantul nu poate fi tras la răspundere de către terț, ci doar mandatarul în cauză.

În ceea ce privește bunurile dobândite de mandatar în urma încheierii în nume propriu a actelor juridice cu terții, situația variază în funcție de natura acestora: mobile sau imobile.

În cazul bunurilor mobile, mandantul are dreptul să le revendice de la mandatar, cu excepția cazului în care bunurile mobile au fost dobândite de terți în virtutea posesiei de bună-credință. Dacă bunurile dobândite de mandatar sunt imobile sau bunuri mobile supuse unor formalități de publicitate, mandatarul are obligația să le transmită mandantului. În absența acestui fapt, mandantul poate solicita instanței de judecată să emită o hotărâre care să țină loc de act de transmitere a bunurilor respective în patrimoniul său.

Un aspect important de menționat este că creditorii mandatarului nu pot urmări bunurile dobândite de acesta în nume propriu, dar pe seama mandantului, cu excepția cazului în care mandatul are o dată certă, dată anterioară oricărei măsuri asiguratorii sau de executare.

În concluzie, Mandatul fără reprezentare este un contract juridic complex, care impune atât mandatarului cât și mandantului să înțeleagă și să-și asume responsabilitățile ce decurg din el. În ciuda particularităților sale, acest contract respectă în mare măsură regulile generale aplicabile mandatului cu reprezentare.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Întrebări frecvente

Programează o întâlnire cu un avocat

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.