Potrivit articolului 48 alin. (3) din Constituția României, „Copiii născuți în afara căsătoriei sunt egali în fața legii cu cei născuți în cadrul căsătoriei”. Această dispoziție constituțională este susținută și de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care consacră aceeași egalitate între copii, indiferent de statutul matrimonial al părinților.

Consecințele juridice ale egalității copiilor

Articolul 448 din noul Cod Civil român prevede că „Copilul născut în afara căsătoriei, a cărui filiație a fost stabilită legal, se află în aceeași situație ca și copilul născut în cadrul căsătoriei, față de fiecare părinte și rudele acestuia”.

Aceasta înseamnă că toți părinții, indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu, au aceleași drepturi și îndatoriri față de copiii lor minori. Nu există niciun fel de discriminare între copiii născuți în cadrul căsătoriei, cei născuți în afara căsătoriei sau cei adoptați.

Drepturile tatălui în cazul reproducerii asistate medical

Tatăl are aceleași drepturi și obligații față de copilul născut prin reproducere asistată medical cu terț donator ca și față de un copil născut prin concepție naturală. Aceasta demonstrează o extindere a egalității între copii și în contextul avansurilor tehnologice și medicale.

Concluzie

În esență, copilul născut în afara căsătoriei și a cărui filiație a fost stabilită legal, are aceeași situație juridică ca și copilul născut în cadrul căsătoriei. Astfel, legea română protejează și promovează egalitatea între toți copiii, indiferent de circumstanțele nașterii lor.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Întrebări frecvente

Programează o întâlnire cu un avocat

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.