Numele de familie este un aspect important al identității unei persoane și este reglementat de Codul Civil.

NUMELE DE FAMILIE AL COPILULUI

Potrivit art. 82 alin. (1) din noul Cod Civil, fiecare persoană are dreptul la un nume stabilit sau dobândit în conformitate cu legea. Numele de familie leagă persoana de o anumită familie, iar prenumele copilului este stabilit la data înregistrării nașterii, pe baza declarației de naștere făcute de către declarantul nașterii.

NUMELE COPILULUI DIN CĂSĂTORIE

Conform art. 449 din noul Cod Civil, copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinților săi. În cazul în care părinții nu au un nume comun, copilul poate lua numele unuia dintre ei sau o combinație a numelui lor. În această situație, numele copilului se stabilește prin acordul părinților și trebuie declarat la serviciul de stare civilă odată cu nașterea copilului. În cazul în care nu există un acord între părinți, instanța de tutelă va hotărî și comunica de îndată hotărârea definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată nașterea.

Există mai multe situații posibile în ceea ce privește numele copilului din căsătorie:

  • Părinții au un nume de familie comun. În acest caz, copilul va primi numele comun al părinților săi.
  • Părinții nu au un nume de familie comun. Dacă părinții nu au același nume de familie, copilul poate lua numele de familie al unuia dintre ei sau o combinație a numelor lor. Dacă părinții nu ajung la o înțelegere cu privire la numele copilului, instanța va decide în favoarea interesului superior al minorului.
  • Numele copilului găsit sau abandonat. În cazul copilului găsit, născut din părinți necunoscuți sau abandonat de către mamă în spital, și identitatea acesteia nu este stabilită în termen de 30 de zile de la constatarea abandonului, numele copilului va fi stabilit prin dispoziția primarului comunei, orașului, municipiului sau a sectorului municipiului București în a cărui rază teritorială a fost găsit copilul sau a fost constatat abandonul acestuia.

NUMELE COPILULUI DIN AFARA CĂSĂTORIEI

Potrivit art. 450 din noul Cod Civil, copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinți față de care filiația a fost mai întâi stabilită. În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului trebuie declarat de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea.

CONCLUZIE

Numele de familie al copiilor din căsătorie și al celor din afara căsătoriei este un aspect important și este reglementat de lege pentru a asigura identitatea și stabilitatea juridică a fiecărui individ. Legislația românească are în vedere interesul superior al copilului și încearcă să ofere soluții pentru fiecare situație specifică legată de stabilirea numelui.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Programează o întâlnire cu un avocat

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.