Colectarea creanțelor neîncasate poate fi un proces dificil și costisitor pentru orice companie. În situația în care clienții nu își achită facturile la timp sau deloc, aceasta poate duce la pierderi financiare semnificative și poate afecta fluxul de numerar al companiei . Este important să apelați la un avocat specializat în recuperarea creanțelor, pentru a vă ajuta să gestionați aceste probleme.

Procesul de colectare al creanțelor neîncasate poate fi împărțit în două etape: colectarea amiabilă și colectarea pe cale juridică (prin intermediul instanței). În general, prima etapă este colectarea amiabilă, care implică contactarea clienților prin diferite mijloace, cum ar fi apeluri telefonice, sms-uri, e-mail-uri sau notificări de plată.

Un avocat bun care este specializat în colectarea creanțelor neîncasate va discuta cu reprezentanții debitorului într-un mod manierat, etic și profesionist în vederea stabilirii unor termene de plată echitabile pentru încasarea creanței și finalizarea situației în această fază. În plus, fiecare caz în parte beneficiază de o strategie dedicată în funcție de particularitățile sale, precum valoarea creanțelor, zilele de întârziere, tipul datoriei sau tipul debitului.

Colectarea amiabilă poate fi benefică în multe feluri. În primul rând, poate ajuta la evitarea costurilor și a timpului necesar pentru finalizarea unui proces în fața instanței de judecată. În al doilea rând, poate ajuta la menținerea relației bune cu clienții care se confruntă cu probleme financiare temporare, dar care doresc să își achite datoriile. În plus, poate ajuta la crearea unui comportament al plăților cât mai benefic raportat la organizația pe care o conduci.

În cazul în care colectarea amiabilă nu a fost eficientă, se dosarul trece în etapa 2 – colectarea juridică – adresarea unei cereri instanței de judecată pentru obținerea unui titlu executoriu împotriva debitorului. Această etapă implică un efort mai mare și poate dura mai mult timp, dar poate fi necesar în cazul creanțelor neîncasate sau întârziate semnificative.

În fața instanței de judecată există 3 proceduri juridice care pot să fie accesate de către creditor:

  1. procedura ordonanței de plată
  2. procedura de drept comun – acțiunea în pretenții
  3. procedura de deschiderea a procedurii insolvenței împotriva debitorului

Fiecare din aceste proceduri are avantajele și dezavantajele sale, alegerea uneia dintre ele este cel mai bine să fie făcută de un avocat bun care este specializat în recuperarea creanțelor.

După obținerea unui titlu executoriu (hotărârea definitivă a instanței), se poate începe etapa de executare silită a creanței, prin intermediul unui executor judecătoresc. Colectarea pe cale juridică poate fi un proces mai dificil și poate necesita mai mult timp, dar este necesară în cazul în care debitorul refuză să își achite datoriile. De foarte multe ori această procedură poate avea efectul de a-i face pe clienți să înțeleagă seriozitatea situației și să își achite datoria. Prin urmare, este important să abordați fiecare caz în parte și să determinați cea mai bună metodă de colectare.

Un avocat bun care este specializat în recuperarea creanțelor neîncasate te poate ajuta la reducerea costurilor și la evitarea problemelor financiare în viitor, acesta te va putea ajuta la menținerea reputației companiei dumneavoastră prin colectarea eficientă și etică a creanțelor neîncasate. În plus, colaborarea un avocat bun care este specializat în recuperarea creanțelor neîncasate poate fi benefică și pentru clienții care se confruntă cu probleme financiare temporare, deoarece aceștia pot beneficia de termene de plată echitabile și pot evita pierderea unor relații comerciale importante.

În concluzie, procesul de colectare al creanțelor neîncasate poate fi un proces dificil și costisitor, dar este important să apelați la un avocat bun care este specializat în recuperarea creanțelor neîncasate pentru a vă ajuta să gestionați aceste probleme. Fiecare caz în parte poate fi diferit, de aceea trebuie abordat cu atenție pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Programează o întâlnire cu un avocat

Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare

Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.