În societatea modernă, tot mai mulți oameni aleg să locuiască în condominii, unde proprietățile individuale sunt înconjurate de spații și facilități comune. Această formă de locuire implică un grad mai mare de interacțiune și cooperare între proprietari, astfel încât este esențial ca aceștia să cunoască și să-și exercite drepturile în mod corespunzător. În acest articol, vom explora drepturile proprietarilor din condominii, așa cum sunt ele stipulate în lege, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine responsabilitățile și prerogativele ce decurg din această formă de proprietate.

Participarea la adunarea generală a asociației de proprietari

Conform Art. 27, toți proprietarii au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociației de proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și să fie aleși în structura organizatorică a asociației de proprietari. Pentru a beneficia de acest drept, persoana trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu.

Accesul la informații în cadrul asociației de proprietari

Art. 28 subliniază dreptul proprietarilor de a fi informați cu privire la toate aspectele ce privesc activitatea asociației și de a solicita în scris copii după orice document al asociației de proprietari. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.

Pentru a asigura buna informare a proprietarilor, asociația de proprietari trebuie să amplaseze la loc vizibil un avizier pe care să fie afișate documente relevante, în conformitate cu prevederile legii.

Proprietarii au, de asemenea, dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației și să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă în scris la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

Soluționarea conflictelor și protejarea drepturilor în cadrul asociației de proprietari

Art. 29 abordează situațiile în care drepturile proprietarilor pot fi încălcate sau în care un conflict apare în cadrul condominiului. Proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot adresa în scris președintelui asociației, comitetului executiv al asociației, administratorului sau instituțiilor statului cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești. Dacă o hotărâre a adunării generale, o decizie a comitetului executiv este contrară legii sau prejudiciază interesele proprietarilor, aceștia pot sesiza instanțelor de judecată și să solicite anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.

De asemenea, orice persoană sau proprietar care se consideră vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 din Legea 196/2018 sau, după caz, instanțelor judecătorești.

Concluzie

Drepturile proprietarilor din condominii sunt bine reglementate de Legea 196/2018 și vizează participarea la procesul decizional în cadrul asociației de proprietari, accesul la informații și soluționarea conflictelor. Este important ca proprietarii să fie conștienți de aceste drepturi și să le exercite în mod corespunzător, pentru a asigura buna funcționare a condominiului și pentru a proteja interesele tuturor celor implicați.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Programează o întâlnire cu un avocat

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.