Vânzarea lucrului altuia. Subiectul vânzării lucrului altuia a stârnit de-a lungul timpului numeroase dezbateri în doctrina juridică. Aceasta, la prima vedere, pare a fi o problemă simplă, dar care încorporează diverse aspecte complexe atât din dreptul civil, cât și din cel comercial. În acest articol, vom  încerca să răspundem la întrebarea dacă vânzarea lucrului altuia este interzisă sau nu.

În mod normal transferul dreptului de proprietate se realizează în momentul încheierii contractului, caz în care vânzătorul trebuie să dețină proprietatea bunului la momentul încheierii contractului. În cazul în care transferul dreptului de proprietate se face la o dată ulterioară, această condiție aparent esențială își pierde relevanța când părțile amână transferul dreptului de proprietate pentru o dată ulterioară încheierii contractului de vânzare.

În cazul în care transferul dreptului de proprietate este amânat la o dată ulterioară, calitatea de proprietar a vânzătorului nu mai este strict legată de momentul încheierii contractului. Astfel, este suficient ca cerința calității de proprietar să fie îndeplinită la momentul transferului dreptului către cumpărător – care poate fi un moment ulterior, instituit prin lege sau prin voința părților, conform art. 1674 al Codului civil român.

Este esențial să facem distincția între două situații:

  • proprietatea este transferată imediat la încheierea contractului (ceea ce se întâmplă în majoritatea cazurilor de vânzare) sau
  • transferul proprietății vânzătorului este amânat.

În prima situație, atunci când transferul proprietății se realizează în momentul încheierii contractului, dacă vânzătorul nu are calitatea de proprietar, contractul de vânzare-cumpărare este sancționat cu nulitatea.

În a doua situație, atunci când transferul proprietății este amânat la un moment ulterior încheierii contractului, dacă vânzătorul nu a devenit proprietarul lucrului, contractul de vânzare este sancționat cu rezoluțiunea.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă vânzarea lucrului altuia?

Răspuns: Vânzarea lucrului altuia se referă la situația în care o persoană vinde un bun sau un drept pe care nu îl deține la momentul încheierii contractului. Conform legislației civile, vânzătorul trebuie să fie proprietarul lucrului vândut pentru ca tranzacția să fie validă, însă există excepții în cazul transferului amânat al dreptului de proprietate sau în cazul bunurilor viitoare.

Care sunt consecințele vânzării lucrului altuia?

Răspuns: Consecințele vânzării lucrului altuia pot varia în funcție de circumstanțe. Dacă vânzătorul nu are calitatea de proprietar la momentul încheierii contractului, contractul poate fi anulat. Dacă părțile știau că lucrul vândut este proprietatea unei alte persoane, vânzarea poate fi considerată nulă absolut, având o cauză ilicită.

Este posibil să vinzi un lucru pe care nu îl deții în momentul încheierii contractului?

Răspuns: Da, există situații în care vânzarea unui lucru pe care nu îl deții în momentul încheierii contractului poate fi considerată validă. De exemplu, în cazul vânzării bunurilor viitoare sau a bunurilor de gen, vânzarea poate fi legală dacă vânzătorul dobândește proprietatea până la momentul transferului efectiv al dreptului de proprietate către cumpărător.

Ce se întâmplă dacă vânzătorul devine proprietar al lucrului după încheierea contractului de vânzare?

Răspuns: Dacă vânzătorul devine proprietarul lucrului după încheierea contractului de vânzare, cumpărătorul nu mai poate cere anularea contractului. În plus, obligația de garanție a vânzătorului pentru evicțiune subzistă, chiar dacă cumpărătorul nu a cerut sau, înainte de a fi cerut anularea, este evins de către adevăratul proprietar.

Care sunt condițiile pentru a fi posibilă vânzarea lucrului altuia?

Răspuns: Vânzarea lucrului altuia poate fi posibilă în anumite condiții. De exemplu, dacă transferul proprietății este amânat pentru o dată ulterioară încheierii contractului de vânzare sau dacă se vinde un bun viitor. În plus, este necesar ca vânzătorul să devină proprietarul lucrului până la momentul transferului efectiv al dreptului de proprietate către cumpărător.

    Răzvan Petrea – avocat Timișoara

    Avocat Timișoara

    Ne ocupăm de toate aspectele legale, astfel încât tu să poți dormi liniștit noaptea.

    Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare.
    Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.

    4.9 Based on 184 reviews on Google


    Dacă informațiile pe care le-ai citit ți-au fost de folos, te invităm să ne lași un review cu steluțe pe Google.

    Ne ne motivează să postăm și alte materiale similare.



    BLOG – ULTIMELE ARTICOLE



    CONTENCIOS (16) CONTRACTE (75) Dr. CIVIL (120) Dr. FAMILIEI (28) Dr. MUNCII (21) EXECUTARE SILITĂ (21) GDPR (9) LITIGII (88) SOCIETĂȚI (104) STUDIU DE CAZ (16)