Modalitatea de formare a consimțământului  este esențială atunci când vine vorba de crearea unui contract valid. Formarea unui acord de voință, prin întâlnirea directă a ofertei cu acceptarea, este procesul cel mai frecvent întâlnit în realizarea consimțământului. În general, acest proces implică negocierea bazată pe o invitație lansată de una dintre părți.

Oferta de a contracta și rolul său în formarea consimțământului

Primul pas în formarea consimțământului este crearea unei oferte, care este un element esențial în procesul contractual. Oferta este de fapt o invitație făcută de o parte contractuală către cealaltă, având intenția fermă de a se obliga în cazul în care oferta este acceptată. Oferta trebuie să conțină „suficiente elemente pentru formarea contractului” și să exprime „intenția ofertantului de a se obliga în cazul acceptării ei de către destinatar”.

Acceptarea ofertei și semnificația acestui lucru în formarea consimțământului

Următorul pas în formarea consimțământului este acceptarea ofertei de către destinatar. Această acceptare este o confirmare a acordului destinatarului cu termenii ofertei și trebuie să ajungă la ofertant într-un timp rezonabil pentru a fi validă. Este important de menționat că tăcerea sau inacțiunea nu reprezintă de obicei o acceptare, cu excepția cazurilor stabilite de lege sau acordul părților.

Retragerea ofertei sau acceptării

Oferta și acceptarea pot fi retrase, dacă retragerea ajunge la destinatar înainte sau în același timp cu oferta sau acceptarea. Oferta, acceptarea și revocarea acestora produc efecte numai din momentul în care ajung la destinatar.

Viciile consimțământului

Chiar și în situația în care oferta și acceptarea sunt prezente, există posibilitatea ca formarea consimțământului să fie afectată de vicii de consimțământ. Aceste vicii apar atunci când consimțământul este dat din eroare, surprins prin dol, sau smuls prin violență. În aceste cazuri, validitatea contractului poate fi pusă sub semnul întrebării.

Concluzie 

Consimțământul, ca un element esențial al contractului, trebuie să fie valabil exprimat, adică să fie serios, liber și exprimat în cunoștință de cauză. Consimțământul este viciat atunci când este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violență. Formarea unui contract este un proces complex, care implică diferite etape și elemente. De la negocieri la ofertă, acceptare și formarea consimțământului, fiecare etapă are rolul său în încheierea unui contract valid.

Întrebări frecvente

Ce este o ofertă în contextul formării unui contract?

O ofertă, sau propunerea de contract, reprezintă un aspect esențial în formarea unui contract. Este practic o invitație făcută de o parte a contractului către cealaltă parte pentru a forma un contract. O ofertă trebuie să conțină suficiente elemente pentru formarea contractului și trebuie să exprime intenția ofertantului de a se obliga în cazul acceptării sale de către destinatar.

Ce semnifică acceptarea în formarea unui contract?

Acceptarea este un act sau fapt al destinatarului ofertei care constituie, în mod neîndoielnic, acordul său cu privire la ofertă. Acceptarea trebuie să ajungă la autorul ofertei în timp util pentru a fi validă. Tăcerea sau inacțiunea destinatarului nu reprezintă, de regulă, o acceptare, cu excepția cazurilor prevăzute de lege sau de acordul părților.

Când poate fi retrasă o ofertă sau acceptarea acesteia?

O ofertă sau acceptarea acesteia poate fi retrasă dacă retragerea ajunge la destinatar înainte sau simultan cu oferta sau acceptarea. Retragerea trebuie să fie în conformitate cu legea pentru a fi validă.

Ce sunt viciile consimțământului?

Viciile consimțământului apar atunci când acesta este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violență. Consimțământul este de asemenea viciat în cazul în care este afectat de o leziune. Viciile consimțământului pot conduce la invalidarea unui contract.

Care sunt etapele formării unui contract?

Formarea unui contract implică mai multe etape: în primul rând, o parte emite o ofertă către cealaltă parte; apoi, această ofertă trebuie să fie acceptată de către destinatar. Odată ce ofertă a fost acceptată și consimțământul a fost exprimat valabil, contractul se consideră încheiat.

    Răzvan Petrea – avocat Timișoara

    Programează o întâlnire cu un avocat

    Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.


    Tags