În cazul în care ne confruntăm cu o persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, dar care desfășoară și alte tipuri de activități ce au caracter economic, normele speciale (L85.2014) vor fi incidente.
Scopul Legii 85/2014 este instituirea unor proceduri de prevenire a insolvenței la care pot recurge debitorii aflați în dificultate și, respectiv, a unor proceduri colective de insolvență pentru acoperirea pasivului debitorului, în cadrul cărora debitorul beneficiază, atunci când este posibil, de șansa de redresare a activității sale.
Procedurile prevăzute de prezenta lege se aplică profesioniștilor, astfel cum sunt definiți la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, cu excepția celor cu privire la care se prevăd dispoziții speciale în ceea ce privește regimul prevenirii insolvenței și al insolvenței lor.
Sunt considerați profesioniști toți cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una ori mai multe persoane, a unei activități organizate ce constă în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri ori în prestarea de servicii, indiferent dacă are ori nu un scop lucrativ.
Asociațiile și fundațiile sunt persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial și pot fi înființate de către persoanele fizice și juridice care urmăresc desfășurarea unei activități de interes general, în interesul colectivității ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial. Asociația dobândește personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociațiilor și fundațiilor aflate la grefa judecătoriei în circumscripția în care își are sediul.
Potrivit art. 39, alin. (9) din Legea insolvenței, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România va comunica Oficiului National al Registrului Comerțului şi instanțelor judecătorești pe lângă care funcționează registrul societăților agricole, respectiv registrul asociațiilor şi fundațiilor, numărul contului şi unitatea la care acesta este deschis şi orice modificări ulterioare ale acestuia.
Potrivit art. 147 din Legea insolvenței, în cazul intrării în faliment prin procedura simplificată, lichidatorul judiciar va trimite o notificare privind intrarea în procedura falimentului şi, în cazul debitorului persoană juridică, ridicarea dreptului de administrare şi dizolvarea acestuia, tuturor creditorilor notificați (..), debitorului și oficiului registrului comerțului sau, după caz, registrului societăților agricole ori registrului asociațiilor şi fundațiilor în care debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea mențiunii.
Observăm referirile indicate mai sus pe care legiuitorul le-a făcut cu privire la soarta asociațiilor și fundațiilor în cazul aplicării dispozițiilor acestei legi la dizolvarea acestora.
Potrivit Ordonanței nr. 26/2000, asociația se dizolvă de drept, în cazurile expres prevăzute de lege, prin hotărârea adunării generale a asociației și prin hotărârea judecătoriei sau a tribunalului, pronunțată în acest sens.
În continuare, vom analiza ipoteza în care asociația se dizolvă printr-o hotărâre judecătorească pronunțată de către judecătorie sau tribunal.
Potrivit art. 56, alin. (1), lit. d) din Ordonanța nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, asociația se dizolvă prin hotărâre judecătorească când, printre altele, asociația a devenit insolvabilă, iar instanța competentă să hotărască dizolvarea este judecătoria în circumscripția căreia asociația își are sediul.
Dacă ne raportăm la dispozițiile Legii insolvenței, instanța competentă pentru soluționarea cererilor ce au ca obiect prevenirea insolvenței ori insolvența se soluționează de tribunalul din circumscripția în care entitatea în cauză își are sediul.
Din capul locului ne punem întrebarea care dispoziții legale sunt aplicabile în cazul dizolvării și lichidării unei asociații ori fundații, dispozițiile Legii nr. 85/ 2014 sau dispozițiile Capitolului IX din Ordonanța 26/2000.
Dispozițiile cuprinse în Capitolul IX din Ordonanța 26/2000 reprezintă dreptul comun în ceea ce privește soarta asociațiilor și fundațiilor și are aplicabilitate cu întâietate ori de câte ori nu suntem în prezența unei reguli speciale derogatorii de la norma de drept comun, în timp ce dispozițiile Legii nr. 85/2014 reprezintă norme speciale în materia prevenirii insolvenței și insolvenței
Astfel că, de fiecare dată când ne aflăm în prezența unei persoane juridice de drept privat care are declarat un scop general, colectiv sau personal nepatrimonial vor fi aplicabile regulile de drept comun în materie, însă în cazul în care ne confruntăm cu o persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial dar care desfășoară și alte tipuri de activități ce au caracter economic, normele speciale vor fi incidente.
Prin hotărârea judecătorească pronunțată prin care se dispune intrarea în procedura insolventei a asociației și fundației aferente, instanța numește lichidatorii, iar mandatul consiliului director al asociației încetează din acest moment. Lichidatorii sunt obligați să continue operațiunile juridice în curs, să încaseze creanțele, să plătească creditorii şi, dacă numerarul este insuficient, să transforme şi restul activului în bani, procedând la vânzarea prin licitație publică a bunurilor mobile şi imobile. Lichidatorii pot realiza numai acele operațiuni noi care sunt necesare finalizării celor aflate în curs.
După terminarea lichidării, lichidatorii sunt obligați ca în termen de două luni să depună bilanțul, registrul jurnal şi un memorandum, declarând operațiunile de lichidare la Registrul asociațiilor şi fundațiilor al judecătoriei în a cărei circumscripție își are sediul asociația sau fundația.
Ca urmare a dizolvării asociației, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoane fizice, ci doar către persoane juridice cu scop identic sau asemănător, printr-o procedură stabilită în statutul asociației.
Prin urmare, dizolvarea persoanei juridice de drept privat fără scop lucrativ este orientată doar spre satisfacerea creditorilor și nu a membrilor fondatori ai acesteia.
Ioana Chiper Zah – avocat Timisoara