Executarea silită poate fi realizată doar în temeiul unui titlu executoriu. Executarea silită reprezintă a doua fază a procesului civil, fiind o etapă esențială pentru asigurarea respectării drepturilor creditorului.

Definiția și enumerarea titlurilor executorii

Un titlu executoriu este un document întocmit în conformitate cu prevederile legale de către autoritatea competentă și permite creditorului să-și îndeplinească creanța prin intermediul procedurilor legale de executare silită.

Deși Noul Cod de Procedură Civilă nu definește explicit termenul „titlul executoriu”, oferă o enumerare clară a acestora, incluzând:

  • hotărârile executorii (art. 633),
  • hotărârile definitive (art. 634),
  • și orice alte hotărâri sau înscrisuri care, conform legii, pot fi puse în executare.

Hotărârile executorii (Art. 633 NCPC)

Hotărârile date în apel

Hotărârile pronunțate în apel sunt, de regulă, executorii, dacă legea nu prevede altfel. Apelul, ca unică cale ordinară de atac, permite controlul atât de legalitate, cât și de temeinicie asupra hotărârilor de primă instanță (art. 456). Recursul, pe de altă parte, este o cale extraordinară de atac, aplicabilă în cazuri excepționale de încălcare a legalității (art. 483 alin. 3 și 4).

Există excepții de la caracterul executoriu al hotărârilor pronunțate în apel, cum ar fi:

  • Recursul suspendă de drept executarea în cauzele privitoare la strămutarea de hotare, desființarea de construcții, plantații sau lucrări fixe, conform art. 484 alin. 1.
  • La cererea recurentului, instanța poate dispune suspendarea hotărârii atacate în alte cazuri (art. 484 alin. 2).
  • Instanța de recurs poate reveni asupra măsurii suspendării acordate pentru motive temeinice (art. 484 alin. 7).

Cererea de suspendare a executării silite

Conform art. 12 din Legea 76/2012, cererea de suspendare a executării silite se soluționează de un complet al instanței competente, nu de președintele instanței, indiferent dacă se referă la hotărâri judecătorești, hotărâri ale organelor jurisdicționale sau alte titluri executorii.

Hotărârile date în primă instanță

Hotărârile date în primă instanță, fără drept de apel, sunt supuse recursului (art. 483 alin. 1 NCPC). Apelul este eliminat, astfel că fondul este stabilit integral de prima instanță. Recursul se exercită exclusiv pentru verificarea conformității hotărârii cu normele de drept aplicabile.

Hotărârile definitive (Art. 634 NCPC)

Sunt considerate definitive:

  • hotărârile care nu pot fi atacate cu apel sau recurs,
  • hotărârile date în primă instanță, fără drept de apel, neatacate cu recurs,
  • hotărârile date în primă instanță, necontestate prin apel,
  • hotărârile date în apel, fără drept de recurs sau necontestate prin recurs,
  • hotărârile date în recurs, chiar dacă au soluționat fondul pricinii,
  • orice alte hotărâri care nu mai pot fi atacate conform legii.

Hotărârile devin definitive la expirarea termenului de exercitare a apelului sau recursului, sau la data pronunțării. Art. 7 din Legea 76/2012 prevede că hotărârile judecătorești de primă instanță sunt supuse apelului la instanța ierarhic superioară, excepție făcând contenciosul administrativ și fiscal.

Executarea hotărârilor supuse controlului instanțelor judecătorești (Art. 637 NCPC)

Punerea în executare a unei hotărâri judecătorești constituind titlu executoriu se realizează pe riscul creditorului dacă hotărârea poate fi atacată cu apel sau recurs. În cazul în care titlul este ulterior modificat sau desființat, creditorul va fi obligat să repună debitorul în drepturile sale, conform legii.

Aceste prevederi se aplică și în cazul punerii în executare a unei hotărâri arbitrale, atrăgând atenția creditorului asupra riscului de a fi supus procedurii de întoarcere a executării silite.

Titlurile executorii europene (Art. 636 NCPC)

Titlurile executorii europene, pentru care dreptul Uniunii Europene nu cere recunoașterea prealabilă în statul membru în care se va face executarea, sunt executorii de drept, fără nicio altă formalitate prealabilă.

Alte titluri executorii (Art. 638 NCPC)

Sunt considerate titluri executorii și pot fi puse în executare silită:

  • încheierile și procesele-verbale întocmite de executorii judecătorești,
  • înscrisurile autentice,
  • titlurile de credit sau alte înscrisuri recunoscute de lege ca având putere executorie.

Suspendarea executării acestor titluri poate fi cerută în cadrul acțiunii de fond având ca obiect desființarea lor, aplicându-se în mod corespunzător dispozițiile art. 718.

Înscrisurile autentice notariale (Art. 639 NCPC)

Actul autentificat de notarul public care constată o creanță certă, lichidă și exigibilă constituie titlu executoriu. În lipsa originalului, titlul executoriu poate fi duplicatul sau copia legalizată de pe exemplarul din arhiva notarului public.

În cazul anulării de către instanță a înscrisului autentificat de notarul public, răspunderea civilă a notarului poate fi angajată numai pentru încălcarea obligațiilor profesionale cu vinovăție, urmate de cauzarea unui prejudiciu stabilit prin hotărâre judecătorească definitivă.

Titlurile de credit (Art. 640 NCPC)

Cambia, biletul la ordin și cecul, precum și alte titluri de credit, constituie titluri executorii dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în legea specială (art. 1 din Legea nr. 58/1934 și art. 1 din Legea nr. 59/1934).

Desființarea titlului executoriu (Art. 642 NCPC)

În cazul desființării titlului executoriu, toate actele de executare sunt desființate de drept. Deși legiuitorul folosește expresia „desființate de drept”, procedura de restabilire a situației anterioare executării necesită o cerere din partea părții interesate. Desființarea actelor de executare nu echivalează automat cu restabilirea situației anterioare.

Concluzii

Este recomandat ca creditorul să aștepte epuizarea tuturor căilor de atac, pentru a evita riscul de întoarcere a executării și pentru a se asigura că hotărârea dobândește autoritatea de lucru judecat.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Asistență juridică la un click distanță

Ne ocupăm de toate aspectele legale, astfel încât tu să poți dormi liniștit noaptea.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare.
Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.

4.9 Based on 184 reviews on Google

Alegi modalitate de comunicare

Alegi data și ora

Efectuezi plata online cu cardul

Gata! ești programat la avocat

FAQ despre Titlul Executoriu

Ce este titlul executoriu?

Titlul executoriu reprezintă un document întocmit în conformitate cu prevederile legale de către autoritatea competentă, care permite creditorului să-și îndeplinească creanța prin intermediul procedurilor legale de executare silită.

Ce tipuri de hotărâri constituie titluri executorii conform NCPC?

Conform Noului Cod de Procedură Civilă, sunt considerate titluri executorii hotărârile executorii, hotărârile definitive și orice alte hotărâri sau înscrisuri care, conform legii, pot fi puse în executare.

Ce sunt hotărârile executorii?

Hotărârile executorii sunt decizii judecătorești care pot fi puse în aplicare imediat, dacă legea nu prevede altfel. Ele includ hotărârile date în apel și alte decizii specificate în art. 633 din NCPC.

Ce sunt hotărârile definitive?

Hotărârile definitive sunt acele decizii judecătorești care nu mai pot fi atacate cu apel sau recurs. Acestea includ hotărârile care nu au fost contestate în termenul legal sau care nu sunt supuse căilor de atac, conform art. 634 din NCPC.

Cum se suspendă executarea unui titlu executoriu?

Executarea unui titlu executoriu poate fi suspendată prin cererea depusă la instanța competentă. Aceasta poate fi soluționată de un complet al instanței, conform art. 12 din Legea 76/2012.

Ce implică eliminarea procedurii de învestire cu formulă executorie?

Eliminarea procedurii de învestire cu formulă executorie înseamnă că hotărârile judecătorești sau alte înscrisuri nu necesită această formalitate pentru a fi puse în executare, conform art. 10 din Legea 76/2012.

Care sunt riscurile executării unui titlu executoriu atacabil?

Executarea unui titlu executoriu care poate fi atacat cu apel sau recurs se face pe riscul creditorului. Dacă titlul este modificat sau desființat ulterior, creditorul va trebui să repună debitorul în drepturile sale, conform legii.

Ce sunt titlurile executorii europene?

Titlurile executorii europene sunt documente care nu necesită recunoaștere prealabilă în statul membru unde se va face executarea, fiind executorii de drept conform art. 636 din NCPC.

Cum pot fi puse în executare alte titluri executorii?

Alte titluri executorii, cum ar fi încheierile și procesele-verbale întocmite de executorii judecătorești, înscrisurile autentice și titlurile de credit, pot fi puse în executare silită conform art. 638 din NCPC.

Ce se întâmplă în cazul desființării unui titlu executoriu?

În cazul desființării unui titlu executoriu, toate actele de executare efectuate în baza acestuia sunt desființate de drept. Partea interesată trebuie să ceară instanței restabilirea situației anterioare, deoarece desființarea de drept nu echivalează automat cu restabilirea acesteia, conform art. 642 din NCPC.



Dacă informațiile pe care le-ai citit ți-au fost de folos, te invităm să ne lași un review cu steluțe pe Google.

Ne ne motivează să postăm și alte materiale similare.


BLOG – ULTIMELE ARTICOLE

Current category

Current tags



CONTENCIOS (23) CONTRACTE (81) Dr. CIVIL (145) Dr. FAMILIEI (29) Dr. MUNCII (24) EXECUTARE SILITĂ (33) GDPR (10) LITIGII (126) SOCIETĂȚI (128) STUDIU DE CAZ (23)