Recuperarea creanțelor poate fi o experiență stresantă și complexă pentru creditori, atunci când debitorii refuză să achite sumele datorate. În aceste situații, mulți creditori se pot gândi să apeleze la o societate specializată în recuperarea creanțelor . Cu toate acestea, utilizarea unei astfel de societăți poate să nu fie întotdeauna cea mai potrivită opțiune. În acest articol, vom explora motivele și cazurile pentru care nu este recomandată utilizarea unei societăți specializate în recuperarea creanțelor și este mai bine să apelați la serviciile unui avocat specializat în restabilirea echițății financiare.

Ce este o creanță

O creanță este o sumă de bani datorată de către o persoană sau o companie unui creditor. În general, creanțele sunt rezultatul unei tranzacții în care creditorul a furnizat bunuri sau servicii debitorului, iar debitorul are obligația achitării unei sume de bani.

Creanțele îți au de cele mai multe ori izvorul în contracte de vânzare-cumpărare, contracte de prestări servicii sau împrumuturi & credite, iar atunci când aceste creanțe nu sunt achitate la scadență, creditorii trebuie să demareze proceduri pentru recuperarea creanțelor.

Cum recunoști o societate de recuperare a creanțelor?

Caracteristicile cele mai relevante sunt:

  1. Sunt societăți comerciale care se laudă cu faptul că îți recuperează creanțele cu avans ”ZERO Lei
  2. Cel mai adesea atrag clienții cu sloganuri ”plătești procent din suma recuperată
  3. Nu au nici o legătură cu societățile de avocatură sau cu birourile de avocatură

Când este recomandată utilizarea unei societăți de recuperare a creanțelor

Utilizarea unor astfel de societăți este recomandată doar pentru operatorii de telefonie, furnizori de utilități publice  (curent, gaz, salubritate etc), genul de creanțe cu valoare relativă mică care provin din contracte recurente, unde debitorul este persoană fizică.

În general acest tip de recuperatori de creanțe mai sunt utilizați în cazul încasării creditelor bancare neperformante, care nu sunt garantate cu ipotecă. Acestea creanțe neperformante sunt cumpărate în masă pentru sume derizorii, iar orice suma recuperată este considerată un mare succes, raporta la valoare de achiziție a creanței.

Când nu este recomandată utilizarea unei societăți de recuperare a creanțelor

Nu este recomandă utilizare unei astfel de societăți atunci când:

  1. Creanța provine dintr-un contract comercial de furnizare bunuri sau servicii
  2. Atunci când valoarea creanței este suficient de mare încât să te deranjeze neîncasarea ei
  3. Atunci când ai la dispoziție un titlu executoriu

Cu ce se ocupă aceste societăți de recuperare a creanțelor

Activitate acestora se reduce de cele mai multe ori la următoarele:

  • Apeluri telefonice (contactare telefonica a debitorului);
  • Notificări de plata;
  • Tentative eșuate de negociere

Societățile de recuperare a creanțelor obișnuiesc să fie eficiente în recuperarea sumelor datorate doar de către debitorii casnici, persoane fizice care refuză să achite prețurile convenite în mod contractual. Deoarece aceste creanțe au de obicei o valoare mică, debitorii persoane fizice încearcă să evite începerea unui proces în instanță, deoarece valoarea sumei datorate poate fi dublată la finalul procesului prin adăugarea taxei de timbru și a onorariului avocat.

De ce trebuie evitați acești recuperatori de creanțe

Dacă creanța nu se încadrează în unul din cazurile prevăzute mai sus, este bine să evitați acest gen de servicii, pentru următoarele motive:

  1. Negocierile purtate de aceste societăți eșuează de cele mai multe ori, deoarece recuperatorul preia dreptul de purta negocierile și are votul final, iar tu în calitate de creditor nu o să mai poți să accepți o înțelegere cu debitorul, doar dacă este de acord recuperatorul. Citiți cu atenție contractele pe care le semnați cu aceste societăți.
  2. Negocierile se blochează de cele mai multe ori recuperatorului, deoarece contractul semnat conține o ofertă de genul 3% din debit și 20% din penalități, iar de cele mai multe ori în negociere creditorul renunță la încasarea penalităților pentru o încasare rapidă al debitului, moment în care recuperatorul îi reamintește că în contractul semnat scrie că onorariul de succes se aplică la întreagă creanță, în cazul în care creditorul renunță de bună voie la o parte din creanță.
  3. Firmele de recuperare a datoriilor nu își asumă costurile promise inițial. Majoritatea recurg la instanță doar prin intermediul procedurilor speciale, cum ar fi cererile cu valoare redusă, ordonanțe de plată sau cererile de deschidere a insolvenței, care presupun o taxă de timbru fixă de 200 lei. Aceste proceduri speciale sunt valabile doar în anumite cazuri și de cele mai multe ori, creditorul și firma de recuperare pierd procesul, iar creditorul trebuie să suporte cheltuielile de judecată solicitate de debitor. Aceasta poate fi o situație extrem de frustrantă.
  4. La final când îți dai seama că trebuie să apelezi la un avocat, care să înceapă o procedură de drept comun în fața instanței, pentru care se achită taxa de timbru la valoare (vezi aici cum se calculează). Acesta este momentul în care constați că nu mai poți muta ”dosarul” de la recuperator la avocat, decât dacă îi achitați recuperatorului onorariu de succes integral, altfel spus recuperatorul este stăpânul creanței.

Concluzie

Recomandarea noastră este ca înainte să semnați contractul cu recuperatorul să citiți cu atenție clauzele contractuale, simplu fapt că în reclamă spune ”avans zero lei” sau ”comision de succes doar pentru sumele recuperate” nu înseamnă că faceți o afacere bună, sau că sumele o să fie recuperate.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Programează o întâlnire cu un avocat

Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare

Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.