Nu de puține ori s-au întâlnit situații în care atunci când s-au aprobat Planurile Urbanistice Generale (PUG) anumite terenuri au devenit lipsite de valoare, deoarece au devenit spații verzi, mai precis ne-construibile.

Este de notorietate faptul că asupra terenurilor care au destinația de ”spațiu verde” nu se pot edifica construcții permanente, prin urmare valoarea de piață a acestor terenuri este extrem de redusă.

CE ESTE UN PUG

„Plan Urbanistic General”, este un document care stabilește regulile și direcțiile de dezvoltare pentru o anumită zonă urbană. Acest document poate include informații despre modul în care se vor utiliza terenurile, cum vor fi construite clădirile și cum vor fi amenajate spațiile publice. PUG-ul este elaborat de autoritățile locale și trebuie să respecte legislația națională în materie de urbanism.

DEFINIȚIA LEGALĂ A SPAȚIULUI VERDE NU ESTE CUPRINSĂ ÎN LEGE

Art. 3 din L24/2007 nu definește spațiile verzi, doar le clasifică:

a) spații verzi publice cu acces nelimitat: parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate;

b)spații verzi publice de folosință specializată:

  1. grădini botanice și zoologice, muzee în aer liber, parcuri expoziționale, zone ambientale și de agrement pentru animalele dresate în spectacolele de circ;
  2. cele aferente dotărilor publice: creșe, grădinițe, scoli, unități sanitare sau de protecție socială, instituții, edificii de cult, cimitire;
  3. baze sau parcuri sportive pentru practicarea sportului de performanță

c)spații verzi pentru agrement: baze de agrement, poli de agrement, complexuri și baze sportive;

d)spații verzi pentru protecția lacurilor și cursurilor de apă;

e)culoare de protecție față de infrastructura tehnică;

f)păduri de agrement.

g)pepiniere și sere.

OBLIGATIVITATEA ÎNDEPLINIRII PROCEDURII DE EXPROPRIERE

Art.18 din Legea nr. 24/2007 stabilește că terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu.

CE ALTCEVA MAI TREBUIE SĂ FACĂ PRIMĂRIA

Același act normativ Legea nr. 24/2007 mai precizează că Primăria trebuie să mai facă următoarele:

  1. Autoritățile administrației publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări. (art.16)
  2. Registrul local al spațiilor verzi este un sistem informațional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spațiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate. Registrele locale ale spațiilor verzi vor fi făcute publice și vor putea fi consultate la sediile autorităților administrației publice locale.(art.17)

CONCLUZIE

Includerea unui teren intravilan, curți construcții, în categoria ”spațiu verde” prin PUG nu se poate face printr-o simplă ”propunere” în cadrul PUG-ului, includerea terenurilor în categoria spații verzi se poate face doar cu respectarea prevederilor legale, în speță art. 18 din Legea nr. 24/2007 (privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților) care precizează în mod expres că această ”transformare în spațiu verde” se poate face doar după îndeplinirea procedurii de expropriere și despăgubirea proprietarului.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Avocat Timișoara

Ne ocupăm de toate aspectele legale, astfel încât tu să poți dormi liniștit noaptea.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare.
Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.

4.9 Based on 184 reviews on Google


Dacă informațiile pe care le-ai citit ți-au fost de folos, te invităm să ne lași un review cu steluțe pe Google.

Ne ne motivează să postăm și alte materiale similare.



BLOG – ULTIMELE ARTICOLE