În domeniul legilor civile, bunurile sunt adesea categorisite în funcție de regimul lor juridic de circulație. Este esențial să înțelegem această clasificare pentru a evalua valabilitatea actelor juridice civile în contextul obiectului lor.
Bunuri în circuitul civil
Bunurile în circuitul civil sunt acele elemente susceptibile de a fi achiziționate sau transferate prin acte juridice. Regula generală este că majoritatea bunurilor sunt în circuitul civil, cu excepția cazurilor în care legea prevede în mod explicit contrariul.
În cadrul acestei categorii, putem face o distincție între bunurile care pot circula liber, fără restricții, și cele care pot fi achiziționate, deținute sau transferate, dar cu respectarea anumitor condiții restrictive. De exemplu, armele de foc, munițiile, materialele explozive, produsele și substanțele toxice, obiectele de cult, toate se încadrează în acest al doilea grup.
Bunuri scoase din circuitul civil
Pe de altă parte, avem bunurile scoase din circuitul civil, care sunt acele obiecte ce nu pot face obiectul unui act juridic civil care să le transfere sau să le constituie drepturi reale (conform art. 1229 C.civ.). Aceste bunuri sunt, de obicei, scoase din circuitul civil deoarece, prin natura lor, nu pot face obiectul dreptului de proprietate și implicit nu pot face obiectul actelor juridice.
Inalienabilitatea reprezintă o caracteristică definitorie pentru bunurile scoase din circuitul civil. Aceasta înseamnă că aceste bunuri nu pot fi transferate sau vândute prin acte juridice. Deși acestea pot forma obiectul anumitor acte juridice, nu pot fi obiectul unor tranzacții ce presupun schimbarea proprietății.
Un exemplu clar ar fi așa-numitele lucruri comune (res communis), cum ar fi aerul, razele soarelui, străzile, apa mării etc. Acestea, fiind inepuizabile, nu aparțin nimănui, iar utilizarea lor este comună tuturor, în condițiile și limitele stabilite de lege.
Bunuri în circuitul civil Vs bunuri scoase din circuitul civil
Conceptele de bunuri în circuitul civil și bunuri scoase din circuitul civil se referă, în esență, fie la inalienabilitatea unor bunuri (acelea care nu pot fi transferate, dar pot fi obiectul unor acte juridice care nu implică transferul proprietății), fie la regimul juridic restrictiv al circulației anumitor bunuri.
Răzvan Petrea – avocat Timișoara