În litigiile civile, ascultarea martorilor reprezintă o procedură importantă în stabilirea adevărului și soluționarea cazului. Iată câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când vă pregătiți să utilizați această procedură în procesul dumneavoastră.

Propunerea martorilor

Înainte de a solicita ascultarea martorilor, aceștia trebuie propuși în conformitate cu articolul 254 din Codul de procedură civilă. Dacă nu se face propunerea martorilor în termenul prevăzut de lege, partea va pierde dreptul de a mai propune această probă, cu excepția situațiilor prevăzute de același articol. Cu toate acestea, instanța poate decide să admită proba cu martori, chiar dacă partea adversă se va opune, dacă consideră că acest lucru este necesar pentru a soluționa cazul (conform articolului 22, alineatul (2) din Codul de procedură civilă).

Pentru a solicita admiterea probei cu martori, partea care îi propune trebuie să prezinte faptele care trebuie dovedite și să indice martorii pentru a asigura citarea acestora. Cererea pentru admiterea probei cu martori trebuie depusă în fața intanței în termenul de propunere a probelor. Cu toate acestea cererea poate fi făcută și în apel, cu excepția cazurilor în care efectul devolutiv al apelului este limitat.

Citarea și ascultarea martorilor

Dacă instanța a aprobat solicitarea de probă cu martori, va dispune citarea și ascultarea acestora, conform articolului 311, alineatul (1) din Codul de procedură civilă. Martorii pot fi ascultați chiar și în termenul în care proba a fost aprobată. În cazul în care o parte nu-și îndeplinește obligația de a asigura prezența martorului la termenul de judecată, fără a fi citat, instanța poate dispune citarea și aducerea acestuia prin mandat.

Mandatul de aducere

acă martorul lipsește fără motive întemeiate la prima citare, instanța va emite un mandat de aducere, iar în cazul unor situații urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar și la primul termen.

Înlocuirea martorilor

Instanța poate aproba înlocuirea martorilor doar în cazul morții, dispariției sau a altor motive întemeiate. În acest caz, lista martorilor trebuie depusă în termen de cinci zile de la aprobarea instanței, sub sancțiunea decăderii (conform comentariului la articolul 311 din Codul de procedură civilă).

Impedimente în ascultarea martorilor

Martorul care, din cauză de boală sau altă împiedicare gravă, nu poate veni în instanță va putea fi ascultat la locul unde se află, cu citarea părților (conform comentariului la articolul 314 din Codul de procedură civilă).

Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori

Conform articolului 315 din Codul de procedură civilă, nu pot fi ascultați ca martori rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv, soțul, fostul soț, logodnicul sau concubinul, persoanele aflate în dușmănie sau în legături de interese cu una dintre părți, persoanele puse sub interdicție judecătorească și cei condamnați pentru mărturie mincinoasă. Aceste interdicții sunt justificate de o prezumție de parțialitate, dar părțile pot conveni, fie expres, fie tacit, să fie ascultate ca martori și aceste persoane. În cazul persoanelor puse sub interdicție și al persoanelor condamnate pentru mărturie mincinoasă, incapacitatea de a fi martori este absolută.

În procesele referitoare la filiație, divorț și alte relații de familie, rudele și afinii prevăzuți la articolul 315 pot fi ascultați, cu excepția descendenților (conform articolului 316 din Codul de procedură civilă). Există și persoane care sunt scutite de a depune mărturie sau care pot depune mărturie în anumite condiții (art, 317 din Codul de procedură civilă).

Ascultarea martorilor – înregistrarea și consemnarea depoziției martorilor

Președintele identifică martorul Conform articolului 318-319 din Codul de procedură civilă  și îi va solicita să depună jurământul.

Ordinea ascultării martorilor Conform articolului 321 din Codul de procedură civilă, fiecare martor va fi ascultat separat, cei neascultați încă neputând fi de față. Ordinea ascultării martorilor va fi fixată de președinte, ținând seama și de cererea părților. Martorul va răspunde mai întâi la întrebările puse de președinte, iar apoi și la întrebările puse, cu încuviințarea acestuia, de către partea care l-a propus, precum și de către partea adversă. După ascultare, martorul rămâne în sala de ședință până la sfârșitul cercetării, afară numai dacă instanța hotărăște altfel (conform comentariului la articolul 321 din Codul de procedură civilă).

Depoziția martorului trebuie consemnată fidel într-un proces-verbal de audiere,  consemnarea se face după dictarea președintelui completului sau a judecătorului delegat. Mărturia se semnează ulterior, pe fiecare pagină și la sfârșit, de către martor, după ce i s-au citit cele consemnate, precum și de către judecător și grefier. Ea se înregistrează audio în condițiile legii. Martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă, dacă provine din altă localitate, precum și la despăgubiri pentru a acoperi veniturile pe care le-ar fi obținut dacă ar fi continuat să își exercite profesia, pe durata absenței de la locul de muncă, ca urmare a chemării sale în calitate de martor. Drepturile bănești sunt asigurate de partea care a propus martorul și sunt stabilite, la cerere, de instanță, prin încheiere.

Martorii pot fi reascultați și confruntați Conform articolului 322 din Codul de procedură civilă, martorii pot fi reascultați și confruntați.

Sesizarea parchetului

Dacă în timpul judecății apar indicii privind săvârșirea de către martor, în fața instanței, a infracțiunii de mărturie mincinoasă sau cu privire la mituirea martorului de către una dintre părți sau un terț, instanța are obligația de a constata existența acestor indicii și de a sesiza organele penale competente.

Concluzie

În concluzie, ascultarea martorilor este un aspect esențial în procesul civil, deoarece oferă informații relevante și imparțiale pentru soluționarea unui litigiu. Această procedură trebuie urmată cu strictețe, respectându-se regulile și procedurile stabilite de lege. Propunerea de martori trebuie să fie făcută în timp util, iar martorii trebuie să fie citați și ascultați în mod corespunzător. În cazul în care apar indicii de mărturie mincinoasă sau mituirea martorului, instanța trebuie să sesizeze organele competente pentru a lua măsurile necesare. Prin respectarea procedurilor și regulilor de ascultare a martorilor, se poate asigura o soluționare justă și echitabilă a unui litigiu în cadrul procesului civil.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Avocat Timișoara

Ne ocupăm de toate aspectele legale, astfel încât tu să poți dormi liniștit noaptea.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare.
Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.

4.9 Based on 184 reviews on Google


Dacă informațiile pe care le-ai citit ți-au fost de folos, te invităm să ne lași un review cu steluțe pe Google.

Ne ne motivează să postăm și alte materiale similare.

Tags



BLOG – ULTIMELE ARTICOLE