Achiziționarea unui imobil reprezintă un pas important pe care fiecare dintre noi îl facem la un moment dat în viață. Cu toții ne dorim o locuință care să ne reprezinte și care să devină un loc pe care să îl putem numi acasă, iar în momentul în care găsim o astfel de locuință, entuziasmul achiziției poate lua locul obiectivismului și de cele mai multe ori suntem dispuși să nu mai sesizăm neregulile care există cu privire la imobil și să facem diverse compromisuri, care pe termen lung le putem regreta.
Dincolo de sentimentul de bucurie și emoție care ne copleșește, este o investiție pe termen lung, prin urmare, ne dorim ca beneficiile achiziției să nu se piardă cu trecerea timpului, iar decizia să nu fie regretată mai târziu, astfel că, în următorul material ne propunem să menționăm câteva aspecte de care e bine să ți cont în momentul în care te hotărăști să faci pasul spre achiziționarea imobilului dorit:
Studiază documentele privind imobilul achiziționat înainte de semnarea contractului
Primul pas înainte de semnarea contractului și achitarea imobilului este să verifici documentele care atestă starea fizică a acestuia, respectiv: certificat de urbanism, autorizația de construire, proces – verbal de recepție și cartea funciară.
Un alt document important cu privire la imobilul achiziționat de care trebuie să ții curent este cartea tehnică a construcției, în care se regăsește întregul proces de construcție, și care cuprinde toată documentația de la proiectare și avizare, până la recepția finală a imobilului.
După ce ai verificat aceste documente, verifică draft-ul de contract, toate anexele ce fac parte integrantă din acesta și acordă o mare atenție condițiilor de plată și obligațiilor care sunt în sarcina ta dar și a vânzătorului. Acordă-ți timpul necesar pentru studierea documentelor, nu ezita să contactezi persoane specializate în cazul în care documentația pusă la dispoziție nu îți este clară sau nu este suficientă să răspundă întrebărilor tale.
Verifică situația juridică a imobilului
Dincolo de documentele care îți sunt date să le semnezi pentru a achiziția imobilului, este bine să verifici veridicitatea datelor și a existenței imobilului.
Putem verifica acest lucru, de exemplu, în cazul unui imobil înscris în Cartea funciară, printr-o cerere depusă online sau fizic la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară în circumscripția căruia se află imobilul, în urma înregistrării fiind eliberat un extras de carte funciară, din cuprinsul căreia putem afla întregul istoric al imobilului (proprietari, sarcini, modificări alte construcției, etc).
Important de reținut este faptul că, în prezent, notarea în cartea funciară reprezintă o obligație și este constitutivă de drepturi, ceea ce înseamnă că, orice tranzacție imobiliară efectuată prin notar nu poate fi efectuată decât în situația în care imobilul este notat în cartea funciară.
Dacă imobilul nu este scris în cartea funciară sau dacă dorim să fim foarte riguroși în acțiunile noastre, putem să facem această verificare și prin intermediul portalului instanțelor de judecată, după numele vânzătorilor. Cu toate că informațiile ce vor fi furnizate în urma căutării efectuate sunt minime (numele părților, numărul dosarului, obiectul cauzei și soluția pe scurt), totuși această căutare poate să vă confirme dacă imobilul se află în litigiu și dacă informațiile furnizate sunt veridice.
Verifică situația fizică a imobilului
Un alt aspect de care este bine să ții cont în alegerea făcută este să verifici cu mare atenție (ca un bun proprietar) imobilul pe care dorești să îl achiziționezi.
Verificarea imobilului presupune o inspectare a bunului în întregul său cât mai amănunțită, cu tot ceea ce se regăsește în el, și cu tot ceea ce îi aparține, de la instalație electrică, termică, construcție, obiecte sanitare, etc.
Conform dispozițiilor legale, vânzătorul nu va răspunde decât pentru viciile ascunse, nu și pentru viciile aparente, adică cele pe care cumpărătorul le putea observa cu o verificare atentă a imobilului.
Prin urmare, acordă-ți timpul necesar verificării, nu trece cu vederea acest pas, întrucât cu cât verificarea este mai amănunțită, cu atât poți preîntâmpina eventuale litigii cu privire la imobil. Este adevărat că de cele mai multe ori neregulile apar în momentul în care vei locui în imobil, însă este bine ca cel puțin viciile care sunt vizibile să nu îți scape.
Inspectează zona și vecinii
În momentul în care îți achiziționezi un apartament ia în considerare și zona în care acesta se regăsește. Un imobil care se află într-o zonă cu un real potențial de dezvoltare, poate să îți aducă beneficii pe viitor. Desigur, imobilul trebuie să corespundă priorităților tale, nu doar pentru moment, dar și pentru viitor. Proiectează-ți prioritățile pentru ca achiziția făcută să corespundă doleanțelor tale.
Pentru că te vei muta într-o zonă nouă, încearcă pe cât posibil să vezi cine sunt vecinii cu care vei conviețuii în comunitate. Nu vei dori să ai lângă tine vecini gălăgioși și lângă care nu poți să ai o viață liniștită.
Proiectează-ți viața pentru următorii ani din punct de vedere financiar
Este adevărat că nu putem să prevedem viitorul, însă achiziția unui imobil presupune o investiție importantă, prin urmare angajamentul financiar asumat trebuie să corespundă cu posibilitățile tale financiare. Dacă achiziția este efectuată prin accesarea unor credite, cu atât mai mult acest angajament trebuie gândit și susținut constant pentru următorii ani. Nu te aventura dacă posibilitățile financiare nu corespund achiziției, ci orientează-te către achiziții de o valoare mai mică, care să nu fie un real sacrificiu pentru tine și familia ta.
Cum te poate ajuta un avocat specializat?
Dacă vrei să faci totul „ca la carte”, fără să ai motive de regret mai târziu, ar fi recomandat ca un avocat specializat să îți redacteze următoarele contracte: Contract de antrepriză, Contract de execuție lucrări, Contract de asociere în participațiune, Antecontractul de vânzare-cumpărare (Promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare), Contractul de vânzare-cumpărare, Contractul de schimb sau Contractul de dare în plată.
Răzvan Petrea – avocat Timisoara