Noțiunea de întoarcere a executării silite

Întoarcerea executării silite reprezintă instituția juridică prin care se urmărește restabilirea situației anterioare urmăririi silite. Conform articolului 722 din Codul de procedură civilă, în toate cazurile în care se desființează titlul executoriu sau însăși executarea silită, persoana interesată are dreptul la întoarcerea executării prin restabilirea situației anterioare acesteia.

Temeiul întoarcerii executării silite

Temeiul întoarcerii executării constă în lipsirea acesteia de suport juridic, în următoarele situații:

  • Desființarea hotărârii definitive pusă în executare în urma admiterii recursului (conform articolului 500 din Codul de procedură civilă – hotărârea casată nu are nicio putere).
  • Admiterea cererii reclamantului de către instanța de apel, în cazul în care s-a pus în executare o hotărâre care se bucură de execuție vremelnică, de drept sau judecătorească, potrivit articolelor 448-449 din Codul de procedură civilă.
  • Schimbarea sau anularea hotărârii ce constituie titlu executoriu ca urmare a admiterii unei căi de atac de retractare.
  • Anularea executării în urma admiterii unei contestații la executare.
  • Desființarea titlului executoriu în urma admiterii unei contestații la titlu care nu a fost emis de o instanță judecătorească, în urma apărărilor de fond împotriva titlului executoriu.

Întoarcerea executării silite imobiliare indirecte

În cazul executării silite imobiliare indirecte, articolul 861 din Codul de procedură civilă stabilește că, în situația în care adjudecatarul a fost evins total sau parțial, acesta îl poate acționa pe debitorul urmărit pentru a fi despăgubit. Potrivit alineatului 2 al aceluiași articol, în măsura în care acesta nu s-a îndestulat de la debitor, îl poate acționa și pe creditorul care a încasat prețul de adjudecare. Această procedură constituie o formă de întoarcere a executării.

Instanța competentă pentru întoarcerea executării silite

Legea determină și instanța competentă să dispună întoarcerea executării. În cazul în care instanța judecătorească a desființat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeași hotărâre, și asupra restabilirii situației anterioare. Dacă instanța care a desființat hotărârea executată a dispus rejudecarea în fond a procesului și nu a luat măsura restabilirii situației anterioare executării, măsura se va dispune de instanța care judecă fondul.

Procedura de întoarcere a executării silite

În situația în care nu s-a dispus restabilirea situației anterioare executării silite nici de către instanța care a desființat hotărârea executată și nici de către instanța care a rejudecat cauza în fond, cel îndreptățit o va putea cere, pe cale separată, instanței de executare. Dacă titlul executoriu emis de un alt organ jurisdicțional decât o instanță de judecată a fost desființat de acel organ sau de altul, din afara sferei instanțelor judecătorești, iar modalitatea restabilirii situației anterioare executării nu este prevăzută de lege sau nu a fost luată de respectivul organ, aceasta se va putea obține printr-o acțiune separată introdusă la instanța de executare.

Cheltuielile de executare și restituirea bunurilor

Cheltuielile de executare pentru actele efectuate rămân în sarcina creditorului, dat fiind că acesta se află în culpă procesuală determinată de declanșarea urmăririi silite în condițiile în care ulterior titlul pus în executare ori executarea silită însăși sunt desființate. Bunurile asupra cărora s-a realizat executarea se vor restitui celui îndreptățit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terții de bună-credință.

Întoarcerea executării silite în cazul vânzării de bunuri mobile

În cazul în care executarea silită s-a făcut prin vânzarea unor bunuri mobile, întoarcerea executării se va realiza prin restituirea sumei rezultate din vânzare, cu aplicarea indicelui de inflație. Se exceptează situația prevăzută de articolul 776 din Codul de procedură civilă referitoare la terțul adjudecatar care a plătit prețul și a fost de bună credință, fără să existe fraudă din partea acestuia.

În concluzie, întoarcerea executării silite este o procedură complexă care implică restabilirea situației anterioare urmăririi silite în diverse situații juridice. Este esențial ca părțile implicate să cunoască procedurile și drepturile lor pentru a se asigura că își pot exercita drepturile în mod eficient.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Întrebări frecvente despre întoarcerea executării silite

Ce este întoarcerea executării silite?

Întoarcerea executării silite reprezintă procedura juridică prin care se restabilește situația anterioară urmăririi silite, conform articolului 722 din Codul de procedură civilă. Aceasta are loc în situațiile în care titlul executoriu sau executarea silită este desființată.

În ce cazuri se poate solicita întoarcerea executării silite?

Întoarcerea executării silite poate fi solicitată în diverse situații, cum ar fi desființarea hotărârii definitive în urma admiterii recursului, admiterea cererii reclamantului de către instanța de apel, anularea hotărârii ce constituie titlu executoriu ca urmare a admiterii unei căi de atac de retractare, anularea executării în urma admiterii unei contestații la executare și desființarea titlului executoriu în urma admiterii unei contestații la titlu.

Ce instanță este competentă să dispună întoarcerea executării silite?

Instanța competentă să dispună întoarcerea executării silite este cea care a desființat titlul executoriu sau actele de executare. Dacă instanța respectivă nu a dispus restabilirea situației anterioare, aceasta măsură va fi luată de instanța care judecă fondul sau, în anumite cazuri, de instanța de executare.

Care sunt efectele întoarcerii executării silite asupra cheltuielilor de executare?

Cheltuielile de executare rămân în sarcina creditorului, deoarece acesta este considerat a fi în culpă procesuală pentru declanșarea urmăririi silite în condițiile în care titlul pus în executare sau executarea silită însăși sunt ulterior desființate.

Cum se realizează întoarcerea executării silite în cazul vânzării de bunuri mobile?

Întoarcerea executării silite în cazul vânzării de bunuri mobile se realizează prin restituirea sumei rezultate din vânzare, cu aplicarea indicelui de inflație. Există excepții pentru terții adjudecatari de bună credință care au plătit prețul fără fraudă.

Ce se întâmplă cu bunurile asupra cărora s-a realizat executarea silită?

Bunurile asupra cărora s-a realizat executarea silită se vor restitui persoanei îndreptățite, fără a afecta drepturile definitiv dobândite de terții de bună-credință. Restabilirea situației anterioare urmăririi silite implică returnarea acestor bunuri.

Este posibilă întoarcerea executării silite dacă titlul executoriu a fost emis de un alt organ decât o instanță de judecată?

Da, întoarcerea executării silite este posibilă și în cazul în care titlul executoriu a fost emis de un alt organ jurisdicțional decât o instanță de judecată. Dacă acest titlu a fost desființat, iar modalitatea restabilirii situației anterioare executării nu este prevăzută de lege, aceasta se va putea obține printr-o acțiune separată introdusă la instanța de executare.

Care sunt consecințele admiterii unei contestații la executare asupra întoarcerii executării silite?

Admiterea unei contestații la executare poate duce la întoarcerea executării silite, ceea ce înseamnă restabilirea situației anterioare urmăririi silite. Instanța care admite contestația va dispune asupra măsurilor necesare pentru întoarcerea executării.

Ce se întâmplă în cazul în care adjudecatarul a fost evins total sau parțial în cadrul executării silite imobiliare indirecte?

În cazul executării silite imobiliare indirecte, dacă adjudecatarul a fost evins total sau parțial, acesta poate acționa debitorul urmărit pentru a fi despăgubit. Dacă nu obține despăgubirea de la debitor, îl poate acționa și pe creditorul care a încasat prețul de adjudecare. Aceasta este o formă de întoarcere a executării silite.

Ce se întâmplă dacă instanța care a desființat hotărârea executată nu a dispus restabilirea situației anterioare executării silite?

Dacă instanța care a desființat hotărârea executată nu a dispus restabilirea situației anterioare executării silite, această măsură va fi luată de instanța care judecă fondul. Dacă nici aceasta nu a dispus restabilirea, persoana îndreptățită poate cere întoarcerea executării pe cale separată, instanței de executare.

Avocat Timișoara

Ne ocupăm de toate aspectele legale, astfel încât tu să poți dormi liniștit noaptea.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare.
Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.

4.9 Based on 184 reviews on Google


Dacă informațiile pe care le-ai citit ți-au fost de folos, te invităm să ne lași un review pe Google.

Acordă-ne câteva secunde pentru a ne oferi o recenzie cu steluțe!


BLOG – ULTIMELE ARTICOLE



CONTENCIOS (14) CONTRACTE (75) Dr. CIVIL (119) Dr. FAMILIEI (28) Dr. MUNCII (21) EXECUTARE SILITĂ (20) GDPR (9) LITIGII (86) SOCIETĂȚI (104) STUDIU DE CAZ (14)