După prevederile stabilite de Legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, putem distinge câteva drepturile fundamentale ale copilului. Acestea sunt:
- Drepturi și libertăți civile
- Drepturi privind mediul familial și îngrijirea alternativă
- Drepturi legate de sănătatea și bunăstarea copilului
- Drepturi vizând educația, activitățile recreative și culturale
Drepturi și libertăți civile
Identitatea copilului este un drept fundamental. Fiecare copil are dreptul la stabilirea și păstrarea propriei identități, fiind înregistrat imediat după naștere. De asemenea, copilul are dreptul la nume, dreptul la cetățenie, și dreptul de a-și cunoaște părinții și de a fi crescut de către aceștia, dacă este posibil.
Relațiile de familie trebuie respectate și protejate, iar copilul are dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu anumite persoane: părinții, tutorele, rudele sale, precum și cu alte persoane față de care a dezvoltat legături de atașament.
De asemenea, copilul are dreptul la întreținere în cazul în care este lipsit temporar de îngrijire sau protecție.
Drepturi privind mediul familial și îngrijirea alternativă
Copilul are dreptul de a crește alături de părinți, în condiții care să îi permită dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală și socială. În cazul în care acest lucru nu este posibil, copilul are dreptul la protecție alternativă, care include instituirea tutelei, măsuri de protecție specială, adopția.
Drepturi legate de sănătatea și bunăstarea copilului
Fiecare copil are dreptul la sănătate, de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept.
Copilul are, de asemenea, dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa sub toate aspectele: morală, fizică, mentală, spirituală și socială.
Drepturi vizând educația, activitățile recreative și culturale
Copilul are dreptul la educație și dreptul la odihnă și vacanță, prin participarea în mod liber la activități recreative de natură artistică, sportivă și culturală.
Răzvan Petrea – avocat Timișoara