Potrivit articolului 48 alin. (3) din Constituția României, Copiii sunt egali în fața legii, indiferent dacă sunt născuți în cadrul căsătoriei sau în afara acesteia”. Această dispoziție constituțională este susținută și de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care consacră aceeași egalitate între copii, indiferent de statutul matrimonial al părinților.

Copiii sunt egali în fața legii: un principiu fundamental

Articolul 448 din noul Cod Civil român prevede că „Copilul născut în afara căsătoriei, a cărui filiație a fost stabilită legal, se află în aceeași situație ca și copilul născut în cadrul căsătoriei, față de fiecare părinte și rudele acestuia”.

Aceasta înseamnă că toți părinții, indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu, au aceleași drepturi și îndatoriri față de copiii lor minori. Nu există niciun fel de discriminare între copiii născuți în cadrul căsătoriei, cei născuți în afara căsătoriei sau cei adoptați.

Drepturile tatălui în cazul reproducerii asistate medical

Tatăl are aceleași drepturi și obligații față de copilul născut prin reproducere asistată medical cu terț donator ca și față de un copil născut prin concepție naturală. Aceasta demonstrează o extindere a egalității între copii și în contextul avansurilor tehnologice și medicale.

Concluzie

În esență, copilul născut în afara căsătoriei și a cărui filiație a fost stabilită legal, are aceeași situație juridică ca și copilul născut în cadrul căsătoriei. Astfel, legea română protejează și promovează egalitatea între toți copiii, indiferent de circumstanțele nașterii lor.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Programează 60 minute
pentru rezolvarea problemei tale

Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem

Întrebări frecvente


Programează 60 minute
pentru rezolvarea problemei tale

Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem

Te invităm să ne lași un review pe Google

Ne ne motivează să postăm și alte materiale similare.