În conformitate cu Legea 31/1990 asociații societăților comerciale își pierd calitatea de asociați prin cesiunea părților sociale din capitalul societății, retrăgându-se astfel din societate.

În conformitate cu Noul Cod Civil pierderea calității de asociat are loc prin cesiunea părților în societate, executarea silită a acestora, moartea, încetarea personalității juridice, falimentul, punerea sub interdicție judecătorească, retragerea şi/sau excluderea din societate.

Nici o persoană nu poate să fie obligată să dețină calitatea de asociat într-o societate dacă nu își dorește acest lucru. Intenția de părăsire a societății comerciale se justifică prin dispariția intenției de a colabora pentru continuarea activității comerciale sau prin neînțelegeri între asociații.

În mod normal, retragerea dintr-o societate are loc prin cesionarea părților sociale. Cesiunea se realizează în mod normal către ceilalți asociații care rămân în societate, cesiunea către persoane din afara societății fiind permisă doar în mod excepțional de Legea societăților comerciale, condiționat de aprobarea cesiunii de cel puțin ¾ din capitalul social.

Plecarea voluntară a unui asociat din cadrul societății, prin cesionarea părților sociale trebuie înregistrată în Registrul Comerțului și se poate realiza doar un următoarele cazuri:

  • în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
  • în cazurile prevăzute de art. 134 din LS
  • cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
  • în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului.

Excluderea forțată a asociatului se poate obține doar prin hotărâre judecătorească, în următoarele cazuri:

  • asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
  • asociatul administrator care comite frauda în dauna societăţii sau care se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.

Pierderea calității de asociat are ca și consecință pierderea drepturilor patrimoniale și nepatrimoniale, precum și nașterea unui drept de creanță al asociatului retras pentru o cota de capital social deținută raportată la patrimoniul societății.

Pentru determinarea sumelor cuvenite asociatului retras trebuie avute în vedere criteriile stabilite prin Ordinul nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a societăţilor, precum şi de retragere sau excludere a unor asociaţi din cadrul societăţilor.

În cazul retragerii din societate asociatul nu are un drept de coproprietate asupra bunurilor din patrimoniul social, asociatul are doar dreptul la o sumă de bani care reprezintă cota sa din capitalul social, cotă care se raportează la patrimoniul societății. Retragerea lui din societate nu implică reducerea capitalului social, părțile sociale ale asociatului retras se redistribuie către ceilalți asociați.

Drepturile asociatului retras se stabilesc prin acordul părților, de un expert desemnat sau de către instanța de judecată, iar costurile de evaluare sunt suportate de către societate.

În cazul cesiunii voluntare, asociatul retras își valorifică drepturile patrimoniale împotriva cesionarului, în toate celelalte cazuri își exercită aceste drepturi împotriva societății comerciale.

Legislație relevantă: Legea nr. 31/1990, art. 202, art. 236, Noul Cod civil, art. 1887, art. 1925

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Avocat Timișoara

Ne ocupăm de toate aspectele legale, astfel încât tu să poți dormi liniștit noaptea.

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare.
Mai simplu decât atât nu am reușit să o facem.

4.9 Based on 184 reviews on Google


Dacă informațiile pe care le-ai citit ți-au fost de folos, te invităm să ne lași un review cu steluțe pe Google.

Ne ne motivează să postăm și alte materiale similare.


BLOG – ULTIMELE ARTICOLE