Bunuri principale Vs bunuri accesorii. Această clasificare a bunurilor este bazată pe interdependența dintre ele. Bunul principal este acela care poate fi utilizat independent, fără a fi menit să servească la utilizarea altui bun. În contrast, bunul accesoriu este acela care este destinat, în mod stabil și exclusiv, utilizării economice a altui bun. Să luăm ca exemplu o cheie pentru un lacăt, o curea pentru un ceas sau o copertă pentru un caiet. Doi termeni care sunt adesea utilizați, dar rar înțeleși în profunzime, sunt bunurile principale și bunurile accesorii. Această distincție poate părea simplă la prima vedere, dar este mult mai complexă decât pare.

Modalitatea de determinare a categoriei Bunuri principale Vs bunuri accesorii.

Caracterul de bun principal sau accesoriu nu derivă neapărat din proprietățile fizice ale bunului, ci mai degrabă din voința proprietarului. Proprietarul este singurul care poate stabili destinația comună a bunului principal și a celui accesoriu. Totuși, transformarea unui bun principal într-un bun accesoriu nu afectează drepturile unui terț asupra acestuia. (art.546 C.civ)

Importanța acestei clasificări 

Importanța acestei clasificări constă în faptul că, atunci când face obiectul unui act juridic, bunul accesoriu urmează soarta bunului principal. Aceasta înseamnă că, dacă bunul principal este vândut sau ipotecat, bunul accesoriu este de asemenea afectat, cu excepția cazului în care există o stipulație expresă în sens contrar.

Întrebări frecvente

Ce este un bun principal?

Un bun principal este acela care poate fi utilizat independent, fără a fi menit să servească la utilizarea altui bun.

Ce este un bun accesoriu?

Un bun accesoriu este acela care este destinat, în mod stabil și exclusiv, utilizării economice a altui bun.

Cum este determinat caracterul de bun principal sau accesoriu?

Caracterul de bun principal sau accesoriu nu derivă neapărat din proprietățile fizice ale bunului, ci mai degrabă din voința proprietarului.

Ce se întâmplă dacă un bun accesoriu este separat temporar de bunul principal?

În conformitate cu legea, separarea temporară a unui bun accesoriu de bunul principal nu îi înlătură acestuia calitatea de accesoriu.

Ce se întâmplă dacă bunul principal este vândut sau ipotecat?

Atunci când face obiectul unui act juridic, bunul accesoriu urmează soarta bunului principal, cu excepția cazului în care există o stipulație expresă în sens contrar.

    Răzvan Petrea – avocat Timișoara

    Programează o întâlnire cu un avocat

    Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.


    Tags