În materia transporturilor prescripția dreptului material la acțiune este reglementat de două acte normative, care se aplică în ipoteze diferite, Codul Civil în cazul transporturi interne și Convenţia CMR în cazul transporturilor internaționale.

Termenul de prescripție în cazul transporturilor interne

În cazul transporturilor interne, când locul încărcării și al descărcării sunt în România este aplicabil art.2521 Codul civil 

Art. 2.521. (2) De asemenea, dacă prin lege nu se dispune altfel, se prescrie prin împlinirea unui termen de un an şi dreptul la acţiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva transportatorului.

(3) În cazul prevăzut la alin. (2), termenul de prescripţie este de 3 ani, atunci când contractul de transport a fost încheiat spre a fi executat succesiv sau, după caz, combinat, cu acelaşi mijloc de transport sau cu mijloace de transport diferite.

Având în vedere conținutul normei legal putem concluziona următoarele:

  • termenul de prescripție pentru acţiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva transportatorului este de 1 an;
  • termenul de prescripție pentru acţiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva beneficiarului este de 3 ani;
  • termenul de prescripție pentru acţiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva transportatorului este de 3 ani atunci când contractul de transport a fost încheiat spre a fi executat succesiv sau, după caz, combinat, cu acelaşi mijloc de transport sau cu mijloace de transport diferite;

Termenul de prescripție în cazul transporturilor internaționale

În cazul transporturilor internaționale, când locul încărcării și al descărcării sunt în state diferite, este aplicabil art.32 din  Conveția CMR, (Convenţia referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele  din 19.05.1956). Acest act normativ  se aplică transporturilor internaționale de mărfuri, locul încărcării și descărcării se află pe teritoriul unor state diferite din care cel puțin unul este semnatar al Convenție CMR.

Art.32 din Convenția CMR” 1. Actiunile derivind din transporturile supuse prezentei conventii se prescriu in termen de un an. Totusi, in caz de dol sau de culpa considerata de legea tarii careia ii apartine organul de jurisdictie sesizat ca echivalenta cu dolul, termenul de prescriptie este de 3 ani. Termenul de prescriptie curge:

a. in caz de pierdere partiala, de avarie sau de intirziere, din ziua in care marfa a fost eliberata;

b. in caz de pierdere totala,incepind de la a treizecea zi dupa expirarea termenului convenit sau, daca nu a fost convenit nici un termen, incepind de la a saizecea zi de la primirea marfii de catre transportator;

c. in toate celelalte cazuri, incepind de la expirarea unui termen de 3 luni de la data incheierii contractului de transport.

Ziua indicata mai sus ca punct de plecare al prescriptiei actiunii nu este cuprinsa in termen.

2. O reclamatie scrisa suspenda prescriptia pina in ziua in care transportatorul respinge reclamatia in scris si restituie documentele care erau anexate. In caz de acceptare partiala a reclamatiei, prescriptia nu-si reia cursul sau decit pentru partea din reclamatie care ramine litigioasa. Dovada primirii reclamatiei sau a raspunsului si a restituirii documentelor cade in sarcina partii care invoca acest fapt. Reclamatiile ulterioare avind acelasi obiect nu suspenda prescriptia.

3. Sub rezerva dispozitiilor paragrafului 2 de mai sus, suspendarea prescriptiei este reglementata potrivit legii tarii careia ii apartine organul de jurisdictie sesizat. Aceasta prevedere se aplica si in cazul intreruperii prescriptiei.

4. Actiunea prescrisa nu mai poate fi exercitata nici sub forma de cerere reconventionala sau de exceptie.

Nu contează naționalitatea părților semnatare, contează locul de încărcare, respectiv descărcare al bunurilor

Chiar beneficiarul și transportatorul, au domiciliul respectiv sediul în România, în cazul transporturilor internaționale este aplicabilă Convenția CMR, iar acest lucru rezultă din coroborarea următoarelor texte legale:

  • Art. 140 din L71/2011 – „dispozitiile actelor internationale ratificate de Romania in domeniul transporturilor prevaleaza asupra dispozitiilor Codului Civil.”
  • Art.1.2 din Convenția CMR ”Prezenta conventie se aplica oricarui contract de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, cu vehicule, cind locul primirii marfii si locul prevazut pentru eliberare, asa cum sint indicate in contract, sunt situate in doua tari diferite, dintre care cel putin una este tara contractanta, independent de domiciliul si de nationalitatea participantilor la contract.

Înțelegerea și respectarea termenelor de prescripție este crucială pentru a evita pierderea dreptului de a acționa în justiție partenerul contractual, din cadrul unui contract de transport mărfuri. Fiți proactivi și monitorizați termenele de prescripție, înaintați reclamații scrise în timp util și consultați un avocat specializat atunci când este necesar.

Răzvan Petrea – avocat Timișoara

Programează o întâlnire cu un avocat

Credem că a venit momentul să punem lucrurile în mișcare. Primul pas este completarea formularului de mai jos, mai simplu decât atât nu am reușit să o facem. Încercăm să facem cât mai simplu primul pas către rezolvarea problemelor dvs. juridice.